RECENZIA: Horkosladké esencie

Horkosladké esencie

Baja Dolce

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Venupress

Tri generácie, tri osudy a jedno prekliatie.
Ani jednej z nich nie je dopriate spoznať esencie pravej lásky.

Linda sa po rokoch vracia domov a zisťuje, že nič nie je také ako kedysi. Zdravotný stav jej starej mamy sa náhle zhoršil a matka pred ňou niečo skrýva. V rovnakom čase sa stretáva s Danielom, niekdajším najlepším priateľom, s ktorým sa nerozišli najlepšie, a odhaľuje šokujúce rodinné tajomstvo.
Myslí si, že sa nemôže stať už nič horšie. No čo ak sa mýli?

Po nehode na vianočnom večierku sa jej začnú snívať zvláštne sny a v nich objavuje ľúbostný príbeh mladého páru z obdobia druhej svetovej vojny. Hoci je Linda zmätená, časom sa dozvedá, že práve tieto sny sú kľúčom k dávno zabudnutej pravde. Ona jediná môže zlomiť dlhoročné rodinné prekliatie a oslobodiť sa zo začarovaného
kruhu horkosladkých lások a sklamaní.

Bude mať dosť sily a odvahy, aby zvládla prelomiť kliatbu?

Prečítajte si horkosladký príbeh plný lásky, vášne a tajomstiev.

Baja Dolce, autorka obľúbenej knižnej série Placebo, si pre vás opäť nachystala emocionálnu horskú dráhu s nečakanými zvratmi.


Baja tento príbeh najprv uverejňovala na Wattpade, kde si už vtedy našiel svojich čitateľov a fanúšikov. S radosťou priznávam, že ja som sa medzi nich zaradila aj napriek tomu, že e-knihy vôbec nečítam a ak som aj niekedy nejakú začala, nikdy som ju nedočítala.
Horkosladké esencie si ma však niečím získali a ja som si ich celé prečítala online (sama som tomu nerozumela a ostala som milo prekvapená).
Moje prekvapenie sa zdvojnásobilo, keď som zistila, že pripravovaná tlačená verzia bude mať necelých päťsto strán, pretože na Wattpade sa mi príbeh vôbec nezdal tak dlhý.
Páčila sa mi kniha aj po čase v tlačenej verzii?

Ako prvé musím pochváliť obálku, ktorá je krásna a presne vystihuje vnútro knihy. Je rozprávková a človeku doslova udrie do očí. Zlaté písmenka a ornamenty odrážajú svetlo a vďaka nim kniha vynikne medzi ostatnými.
Narýchlo spomeniem aj vnútornú stranu obalu, kde sú zápisky z denníka, ktoré sa skutočne v knihe aj nachádzajú a celkovú grafickú úpravu, pretože Baja vie, že aj vzhľad predáva a vidím, že si je toho vedomá. Keď sa toto vedomie spojí s jej citom pre detail a precíznosťou, vznikne z toho nie len z vnútra, ale aj na pohľad nádherná kniha.

Baja vytvorila magické miesto zvané Údolie, kde zasadila dej celého príbehu. V tomto lesmi, sadmi a úrodnými poliami obklopenom kraji, sa odohrávajú osudy troch žien jedného rodu, ktoré len hľadali alebo stále hľadajú skutočnú lásku.
Autorka sa vyhrala najmä s opismi, vďaka ktorým som si živo vedela Údolie i jeho obyvateľov predstaviť. Neboli zdĺhavé, ale za to boli trefné a výstižné.
Myslím, že každý, kto knihu čítal, mi dá za pravdu, ak poviem, že z celého prostredia išlo nejaké čaro a pôsobilo na mňa veľmi étericky. Doslova som sa ocitala v inom svete a to viem pri knihe veľmi oceniť - keď plnými dúškami nasávam atmosféru daného miesta (a že sa to nestáva až tak často).

„Je možné zamilovať sa po prvom bozku, ak pobozkáš tú správnu osobu."


Ako som spomínala vyššie, nečakala som, že kniha bude mať takú hrúbku. Pri hrubých knihách sa často obávam toho, že v nich bude veľa zbytočnej vaty na vyplnenie strán. Chvalabohu, tu k ničomu takému nedošlo.
Dej pekne plynul a vždy sa niečo dialo. Podľa mňa Baja píše dynamické príbehy a tu sa mi to len potvrdilo. Ľahšie a krajšími momentmi nabité kapitoly sa striedali s tými ťažšími a smutnejšími.
Baja týmto vytvorila knihu plnú emócií. Od detského priateľstva, cez dospievanie a spoznávanie vlastných citov až po osudovú lásku. Tieto všetky pocity boli v knihe opísané a z jedného sa plynulo prechádzalo do druhého (nič také, že večer ho neznášala a ráno milovala).
Napredovaniu deja napomáhali i generácie staré tajomstvá, ktoré sa pomaly dostávali na povrch. Vzťahy medzi postavami boli neskutočne dobre premyslené a prepojené. Ja osobne tieto rodinné intrigy môžem a Baja si ma nimi získala.

Získala si ma taktiež štýlom písania, ktorý mi veľmi sedí. Hovorím jej to často a rada, že jej písanie sa mi páči a od nej by som čítala čokoľvek. Doteraz som od nej čítala päť kníh (ak rátam aj Habibiho) a som nadšená. Baja je mojou TOP slovenskou autorkou a verím, že jej kariéra sa posunie aj za hranice.
V tejto knihe si dopomohla okrem lásky a priateľstva aj štipkou mágie. Presne toto dalo príbehu fantasy nádych, ktorý dal celej knihe úplne iný význam.

Horkosladké esencie sú príbehom o osudovej láske ale najmä o odpustení. Sú o prekonaní vlastnej pýchy a hrdosti, ktoré nám niekedy zatarasia cestu k šťastiu. No a v neposlednom rade sú o emóciách, či už tých horkých alebo sladkých.
Knihu odporúčam všetkým vekovým kategóriám, babkám, matkám i dcéram. Pohladí dušu, vyvolá pocity rôznych príchutí a človek vďaka nej trochu uverí i v mágiu.


2 komentáre:

  1. Úžasná recenzia a zhrnutie na konci ma úplne presvedčilo, že knihe musím dať šancu aj ja♥. A k tomu tu máme aj príbeh z druhej svetovej vojny, takže nie je o čom, tie veľmi rada vyhľadám :D...
    Skvelá recenzia a tá fotka je nádherná!♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za pochvalu a ak sa rozhodneš knihu čítať, určite mi daj vedieť svoj názor ;) ♥

      Odstrániť

Používa službu Blogger.