Maja Lunde a jej nová rozprávka nie len pre deti

 

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran ♥

Temné tajomstvá, utajené údolie, statočné dievča.

Lily pomaly dospieva a naplno si uvedomuje, že žije v neprirodzenom svete. Dni trávi v gumákoch a pršiplášti, do nitky premočená, hladná a osamelá. Matne si spomína na láskavý dotyk teplých lúčov, ktoré sa jedného dňa vytratili spolu so žiarivým slnkom. Odvtedy dedinu sužuje nepreniknuteľná hmla a nekončiaci dážď. Raz však Lily nájde zakázanú cestu do slnečného údolia a rozhodne sa uväznené slnko oslobodiť. Musí zvíťaziť nad Strážkyňou slnka, ktorá skrýva temné tajomstvo.

Tajuplný príbeh odvážneho dievčatka je tak trochu detektívka, lebo Lily musí vypátrať, kto a prečo slnko uväznil. Autorka si v Strážkyni slnka rovnako ako v Snehovej sestre všíma hlboké ľudské emócie, ktoré ovplyvňujú naše konanie a zmýšľanie, hoci niekedy aj nesprávnym smerom. Tentoraz hovorí o pomste, ktorá k ničomu nevedie a nič nevyrieši, veď hlbokú bolesť možno pochopiť a vyliečiť jedine láskou.
 

Kúsok dieťaťa sa skrýva v každom z nás. Mnohí na to kvôli každodenným povinnostiam zabúdame a presviedčame sa, že sme predsa veľkí dospelí ľudia, ktorí sú už na míle vzdialení svojmu detskému ja.
Prehliadame nadšenie, keď vidíme trampolínu či bazén plný farebných loptičiek, nahovárame si, že tá bábika pre neter sa nám nepáči viac ako jej a autíčko pre synovca vlastne nie je v skutočnosti náš detský sen.
Prečo však niekedy to dieťa v nás nevypustiť? Nemusíte to vôbec robiť na očiach verejnosti. Stačí sa zavrieť do izby a siahnuť po detskej knihe.
Ja vám presne na takú knihu prinášam recenziu. Povoľte uzdu fantázii, zasnívajte sa a nechajte sa unášať príbehom, ktorý vo svojej podstate vôbec nie je len pre deti.


Prostredníctvom Lily nám Maja Lunde priniesla výnimočnú rozprávku o dedine, v ktorej vyše desať rokov nezasvietilo Slnko. Ľudia v nej sú chorľaví, hladní a nešťastní.
Jediný, kto im zabezpečuje akú-takú stravu, je Lilin dedko, ktorý má na konci dediny skleník a v ňom rastliny od výmyslu sveta. Nikto tam však nesmie vkročiť.
Jedného dňa Lily zákaz poruší a objaví úplne nový svet...
Lily bola veľmi výnimočná postava. Nachádzala sa na prahu dospievania, kedy už nebola dieťa, ale ešte ani úplne dospelá. Objavovala nové pocity, vytvárala si vlastné názory a vzala svoj život i životy iných do vlastných rúk, čím preukázala i veľký zmysel pre zodpovednosť.
Autorka jej vložila silný intelekt podopretý najmä zvedavosťou a odvahou.
Veľmi sa mi páčilo, ako Lunde vykreslila náznaky prvej lásky, ktorú všetci tak dobre poznáme. Motýliky v bruchu a príjemné šteklenie ma vrátili do nedávnej minulosti, keď som ja sama bola v Lilinom veku a objavovala svet lásky.


Strážkyňa slnka si ma úplne podmanila. Príbeh bol nápaditý a niesol i posolstvo, ako človeku môže túžba po pomste zastrieť zrak.
Knihu som hltala a nevedela sa od nej odpútať. Štýl písania bol kvetnatý, bohatý na opisy, vďaka ktorým som si vedela všetko úžasne predstaviť, čomu napomáhali i nádherné ilustrácie.
Keďže sa venujem výtvarnému umeniu, dovolím si povedať, že sa v tom trochu vyznám a pred ilustrátorkou sa preto skláňam. Jej tvorba dodala knihe nenahraditeľné čaro a atmosféru. Z obrázkov som bola veľmi nadšená a verím, že mladším ročníkom sa budú vďaka svojej farebnosti páčiť o to viac a upútajú ich pozornosť. Myslím, že pri týchto ilustráciách obsedí každé dieťa.


Strážkyňa slnka v sebe nesie síce rozprávkový, detský, ale i poučný príbeh, ktorý by mohol byť inšpiráciou pre mnohých dospelých, ktorí sa ženú za pomstou. Tá totiž môže mať neskutočné následky, dopad na mnohých ďalších ľudí a v konečnom dôsledku šťastie človeku aj tak neprinesie.
Pre mňa je táto kniha skutočným pokladom, ktorý má moc pohladiť na duši a vypustiť to skryté dieťa v každom z nás.


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.