Pasca: Pokračovanie detektívnej série od velikána škandinávskej krimi

 

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Grada ♥

Zatiaľ čo Molly Blomová leží v nemocnici v kóme, Sam Berger je podozrivý z vraždy, ktorú nespáchal, a je po ňom vyhlásené pátranie. Riaditeľ švédskej bezpečnostnej služby ho preto dočasne ukryje na odľahlom súostroví. Čoskoro ho však požiadajú o pomoc. Aischa Pachachiová, siedme unesené dievča, je stále nezvestná, v rukách bývalého agenta Carstena, a Švédsku hrozí teroristický útok.
Sam Berger sa vydáva po stope zradcu, no netuší, že je naňho nastražená pasca a v ohrození sa ocitnú všetci, ktorí sú mu najbližší. V hre je nielen špinavý obchod so zbraňami, ale aj pomsta za staré hriechy. Sam má však spojenca, na ktorého sa môže vždy spoľahnúť a ktorý mu kryje chrbát aj v tých najvypätejších situáciách.

Všetko sa ešte viac zamotá, keď sa na rôznych miestach činu začnú objavovať záhadné odkazy, ktoré Sam musí rozšifrovať. Postupne však zisťuje, že kľúč k ich pochopeniu má v rukách prekvapivo Molly Lomová. Môže jej však po všetkom, čo sa stalo, ešte dôverovať? A je ešte niečo, čo pred ním tají? Sam musí konať rýchlo a byť mimoriadne ostražitý, aby sa neocitol v pasci, ktorá by mohla jeho aj mnohých ďalších stáť život...

Pomaly sa nám blíži jeseň a s ňou i počasie, ktoré praje čítaniu.
Ja osobne milujem v tomto období čítať detektívky, keďže melancholická atmosféra sychravých dní pridáva deju na reálnosti.
Pokiaľ by ste radi siahli po nejakej dobrej detektívnej sérii, ste tu správne. Dnes vám prestavím tretiu časť série Berger&Blom, ktorá bola úplne iná, než je pri detektívkach zvykom.
Čím sa odlišuje?


V prvom rade určite postavami.
Hlavný hrdina Sam Berger, ktorý je teraz už bývalým policajtom a v očiach verejnosti uniká pred zákonom kvôli podozreniu z vraždy, nie je typický detektív, ktorému vyšetrovanie ide od ruky.
Je omylný, často mrzutý, niekedy egoista, no napriek tomu si ma získal. Práve jeho povaha, ktorá by nie všetkým sadla, ukazovala, že je normálny človek z mäsa a kostí, ktorý taktiež mnohokrát potrebuje pomoc a vie prepadnúť emóciám.
Jeho pravá ruka Deer bola v tomto treťom diele veľmi kľúčová napriek tomu, že o tom Sam skoro ani nevedel. Vždy zasiahla v poslednej chvíli a dokázala zvrátiť katastrofu.
Ľavou rukou sa tentoraz stala Molly, o ktorej som sa dozvedela veľa nového, no zároveň sa okolo nej vytvorili ďalšie otázniky, na ktorých zodpovedanie si budem musieť počkať.
Úprimne, nie sú to na prvý pohľad najsympatickejšie postavy. Nie sú veľmi priateľskí, súcit nerozdávajú na počkanie, no sú o to viac húževnatí a majú skvelé logické myslenie, takže ich charaktery ocení milovník racionálneho uvažovania.


Druhá vec, v ktorej sa séria a najmä táto tretia časť líši od iných detektívok, je poukazovanie na korupciu a špionáž v bezpečnostnej službe.
Popravde, netuším, ako to je vo Švédsku a akú veľkú rolu tam zastávajú jednotlivé inštitúcie, no tejto jednej dal autor obrovský význam a zároveň jej nadelil krutý osud v podobe intríg a klamstiev na najvyšších miestach.
Zatiaľčo sa v prvých dvoch častiach vyšetroval únos a vraždy, ktoré ale boli, ako sa počas deja čitateľ dozvie, nejako prepojené, v Pasci sa autor venoval čisto bezpečnostnej službe a úlohe Sama a Molly v nej.
Bola to príjemná zmena od zaužívaných detektívnych príbehov, v ktorých je pomer jeden zločin na jeden knižný diel.

„Čoskoro vydýchneš naposledy..."


Tu sa dostávame k počtu častí a ich prepojeniu.
Prízvukovala som to pri Koristi (druhá časť, recenzia tu) a pripomínam to i teraz - nezačínajte čítať od druhého alebo tretieho dielu. Strácali by ste sa, rôzne veci by vám nedávali zmysel a celkovo by to nemalo žiadaný efekt.
Zároveň ak sa pre sériu rozhodnete, neodkladajte čítanie nasledujúcich častí na neskôr, pretože zabudnete na mnohé detaily a vzťahy, ktoré sú v tomto treťom pokračovaní dosť podstatné.
Osobne si ale myslím, že ak prečítate prvý diel, ten druhý na seba nenechá dlho čakať, pretože BUDETE chcieť vedieť, ako to dopadne ďalej.


Dahl píše úžasne.
Je to stručné, výstižné a vecné. Pár slovami či vetami dokáže zachytiť atmosféru a podstatu veci, čo ocenia najmä čitatelia, ktorí nemajú radi zdĺhavé opisy.
Opisy sú však niekedy celkom umelecké, preto vedia vyvolať emóciu, čo je len na úžitok.
Kniha sa čítala rýchlo a napätie na konci by sa dalo krájať. Doslova som ju hltala so zatajeným dychom a srdce mi bilo ako splašené.
Musím však opäť upozorniť na jednu vec. Knihu môžete čítať rýchlo, no nech to nie je na úkor porozumenia. Inak by ste sa mohli v deji strácať a to by opäť prinieslo neželaný problém.


Za seba môžem povedať, že nie len táto kniha, ale celá táto séria je naozaj výborná.
Nájdete v nej dynamický dej, intrigy, sprisahania, napätie a mrazivú švédsku atmosféru.
Pokiaľ hľadáte detektívky na dlhé jesenné večery, toto si určite nenechajte ujsť.
A čoskoro sa môžeme tešiť na štvrtú časť s názvom Sloboda...
Dovtedy vám prajem pekné a napäté čítanie prvých troch častí.


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.