RECENZIA: Tieň kostí

Tieň kostí

Leigh Bardugo

 
Veľkolepá Ravka je preťatá na dve časti Tieňovou trhlinou, pásmom, ktoré je nepreniknuteľné a plné príšer. Alina Starková, sirota, ktorá nikdy v ničom nevynikala a slúžila ako vojačka v armáde, pri útoku volkier v sebe objavila silu takú veľkú, ktorou by mohla zachrániť celú Ravku. Alina sa dostáva na kráľovský dvor a má sa stáť jednou z gríš- čarodejníckej elity pod vedením záhadného Temnana. Avšak, z každého kúta číhajú intrigy a temnota. Osud krajiny je v Alininých rukách a ona okrem gríšskych tajomstiev bude musieť odhaliť aj tajomstvá vlastného srdca. 

„Čakal som na teba dlho, Alina," povedal. „Ty a ja zmeníme svet."

Tí, ktorí poznajú tvorbu Leigh Bardugo vedia, že to je pani spisovateľka. Dokázala nám to dilógiou Vrania šestka a zapísala sa ňou do našich čitateľských sŕdc. Veľmi som sa potešila, keď sa vydavateľstvo rozhodlo preložiť aj sériu Griša. Trochu som ich kroku nerozumela, pretože najprv vydali novšie knihy a až potom staršie a tu bol kameň úrazu. A prečo? Pretože v Tieň kostí Leigh ešte nebola taká "vypísaná" a oťukaná ako vo Vranej šestke a bolo to cítiť. Avšak, nič to nemení na fakte, že vytvorila nový a úžasný svet, ktorý ma úplne pohltil!

Už od začiatku ma sprevádzal perfektný autorkin štýl písania a fantázia. Pri tvorbe Ravky sa inšpirovala a odrazila od Ruska, čím vytvorila krajinu s veľkými majetkovými rozdielmi medzi ľuďmi a s armádou, ktorú zväčša tvorili odvedenci.
Leigh vie veľmi pekne opisovať. Keď niečo charakterizuje, tak presne vie, kedy je potrebné opis skončiť, aby ho nebolo veľa a aby nenudil. Pri jej knihách som si vždy vedela krásne všetko predstaviť. 



Myslím, že ako bola éra čarodejníkov, upírov a vlkolakov, tak teraz bude obdobie gríš. Leigh vytvorila úžasný svet, ktorý je taký temný ako aj očarujúci. Ako čitateľ som si obľúbila skoro všetky postavy a aj tie záporné sa mi zaryli pod kožu. 

Autorka, ako som spomínala, nepoužila zaužívané prvky a tak čitateľom predostrela niečo úplne iné a magické - griše.
Narozdiel od Vranej šestky, tu bola hlavná postava hrdinkou. Ukázalo sa, že ako dokáže Leigh vdýchnuť život zákerným postavám (Zberba), tak dokáže stvoriť kladného hrdinu, ktorý má veľkú úlohu a poslanie. No nech je postava aká chce, čitateľ si ju okamžite obľúbi. Bardugo ma totiž ten dar, že dokáže človeka primäť k tomu, aby mal rád toho, koho určí ona.
A potom sa to končí tak, že spraví to, čo je pre ňu typické. Na začiatku knihy ma totiž presvedčila o niečom, čo pred koncom príbehu úplne vyvrátila a zmenila pravidlá celej hry. Presne to mám na jej knihách rada - nikdy neviem, čo môžem čakať. 



Počas čítania som s Alinou putovala skoro po všetkých dôležitých miestach Ravky. Od armádnych táborov na západe až po Malý palác v Os Alta. V knihe sa pretriasa sila priateľstiev, lojalita ku krajine a pravosť lásky. 

Tým, ktorí čítali Vraniu šestku sa bude zdať táto kniha o trošku slabšia, no je to z tých dôvodov, ktoré som uviedla na začiatku. Napriek tomu ma tento príbeh pohltil, zaviedol do skvelého sveta a nútil ma obracať strany.


Dávam do pozornosti, že čoskoro sa dočkáme aj seriálu, ktorého predlohou sa stali knihy od Leigh. Ponesie názov Shadow&Bone.

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.