Starec a more príbehov: Nádherný príbeh o ľuďoch, ktorí miluju knihy

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran

Veľmi citlivý a hlboký príbeh o tom, čo spája ľudí a prečo sú knihy také výnimočné. Kníhkupec Carl Kollhoff osobne nosí knižky svojim klientom pri podvečernej prechádzke romantickými uličkami starého mesta. Sú to výnimoční klienti, časom sa stali jeho dôverníkmi a priateľmi a on zasa pre nich najdôležitejším spojivom s okolitým svetom. Carl však začína byť unavený a prekvapivo už nevidí zmysel svojich potuliek. A práve v tom čase stretne deväťročné dievčatko Sašu. Carl spočiatku jej spoločnosť odmieta, ale jej nákazlivý detský šarm ho nakoniec obmäkčí. Dialóg Carlovej skúsenosti a múdrosti so Sašinou živou detskou opovážlivosťou prináša očarujúce čítanie, ktoré bude čitateľovi dlho rezonovať v mysli.

Knihomoli radi čítajú o rôznych osudoch a príbehoch. Niektorí majú radi šťastné konce, iným neprekáža ani ten smutný. Nájdu sa takí, ktorí po večeroch s obľubou čítajú Kinga a potom aj takí, ktorí radšej siahnu po Rileyovej.
Nech už čítame čokoľvek, všetci spadáme do veľkej čitateľskej komunity, ktorá nás spája. Presne o tomto hovorí aj Carsten Henn v knihe Starec a more príbehov, kde citlivo, občas s humorom, občas smutne vyrozprával príbeh kníhkupca Carla a jeho malej kamarátky Saše.


Od samého začiatku to je veľmi milé rozprávanie, aké, konieckoncov, čitateľ aj čaká. Autor nás ihneď zoznamuje s kníhkupectvom, v ktorom Carl pracuje a aj s jeho zaujímavým povolaním - roznáškou kníh.
Práve vďaka tejto jeho nezvyčajnej profesii som mohla spoznať veľa nových ľudí, ktorí sú ako odlišní v povahe, tak aj v žánri, ktorý čítajú.
Každý z nich mal svoj vlastný, originálny osud. Niektoré ma zaujali viac, iné menej, no nemôžem povedať, že by ma ktorýkoľvek z Carlových zákazníkov nudil.
Prostredníctvom nich sa autor venoval aj témam, ktoré som v tejto knihe naozaj nečakala. Okrajovo poukázal na domáce násilie, osamelosť či negramotnosť a na potrebu človeka mať niekoho, s kým sa môže deliť (a nie, nemám na mysli len romantický vzťah). 


Je úplne jedno, koľko kníh človek prečíta, vždy zostane oveľa viac tých, ktoré neprečíta. To je na tom smutné. Pretože ten, kto rád číta, túži prečítať všetky dobré knihy, čo existujú.


Ak sa rozhodnete, že si knihu chcete prečítať, odporúčam vám mať pri sebe nálepky alebo zápisník, vďaka čomu si budete môcť značiť citáty, ktoré vás zaujmú. V tejto knihe ich je habadej a dá sa z nich úžasne čerpať aj v budúcnosti.
Studnicou takýchto myšlienok sú najmä rozhovory medzi Carlom a Sašou, ktoré naozaj stoja za to. Jediné, čo by som vytkla je, že nie vždy som to Saši verila. Občas sa vyjadrovala až veľmi dospelo, až veľmi premyslene, čo sa mi k deväťročnému dievčatku nehodilo. 


Starec a more príbehov je veľmi pekné rozprávanie, ktoré poukazuje na silu kníh spájať ľudí. Veď ruku na srdce, s kým ste možno našli niečo spoločné práve vďaka knihám? Či už ste zistili, že čítate rovnaký žáner, autora alebo ste sa len proste o knižné radosti s niekým iným podelili a takto si našli nového priateľa...
Mne sa to vďaka tejto skvelej čitateľskej komunite podarilo :)
Objavte viac ľudí, ktorí radi čítajú, hoci len v knihe Starec a more príbehov. Určite sa nájde aspoň jedna postava, ktorú si zamilujete.


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.