Sloboda: Únos ukrajinskej prostitútky a ruská mafia. Podarí sa Samovi Bergerovi vyriešiť prípad aj tentoraz?

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Grada

Spočiatku sa zdá, že Sam Berger získal všetko. Odpustenie bývalej manželky, svoje dve deti z prvého manželstva, novú lásku aj spoločné dieťa. Lenže život je občas vrtkavý a Sam veľmi rýchlo prichádza na to, že to, čo má v hrsti, si musí vedieť aj udržať. Pri honbe za vlastným šťastím sa Sam zapletie do ďalšieho napínavého prípadu. Tentoraz je v hre ruská mafia a únos bývalej prostitútky Nadje. Sam má presne 74 hodín na to, aby ju našiel skôr, než ju popravia. S vyšetrovaním mu znova pomáha Molly Blomová, ktorá však vie viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Prečo je Nadja taká dôležitá a čo ju spája s Molly? A kto je záhadný Plukovník?
Majster zápletiek aj tentoraz prináša psychologicky prepracovaný kriminálny príbeh plný napätia a neočakávaných zvratov, ktorý nedokážete pustiť z ruky.

Detektívna séria Berger&Blom sa rozrástla o ďalšiu (už štvrtú) časť s názvom Sloboda.
Samov život na jej začiatku pôsobí ako keby sa zasekol na mieste. Molly je preč, so synmi sa stretáva sporadicky a rozbehol kariéru súkromného detektíva, hoci to v skutočnosti znamená, že celé dni vyšetruje len poistné podvody.
Vďaka Deer, bývalej kolegyni a najmä najlepšej priateľke, sa dostane k psychologičke, aby prekonal bolesť z minulosti a pohol sa vpred. Tá mu po krátkom čase bude chcieť pomôcť iným spôsobom - predostrie mu nový prípad.
Sam teraz musí nájsť Nadju, bývalú prostitútku pôvodom z Ukrajiny, do troch dní. Podarí sa mu to?


Prvá kapitola sa začína akčne, ako je u Arneho zvykom. Čoskoro sa čitateľ stretáva s aktuálnou Samovou životnou situáciou. Prvých necelých sto strán je akési zasvätenie do Samovho života a vysvetlenie, čo sa za posledné obdobie udialo. Práve preto bol začiatok (odhliadnuc od prvej kapitoly) trochu menej dynamický, keďže sa počas toho Sam nevenoval žiadnemu prípadu, ale svojmu súkromiu. Spestrenie poskytujú kapitoly zachytávajúce Deer, ktorá naďalej pracuje ako policajtka a otvára nový prípad.
Kto čítal predchádzajúce časti si možno pomyslí, že je táto časť trochu iná (alebo teda aspoň ja som mala ten pocit). Pripisujem to však faktu, že sa začína niečo úplne nové, keďže prípady z predošlých kníh sa uzavreli. Zároveň sa ale v tejto časti naďalej dostávajú na povrch tajomstvá z osobného života Sama a Molly, ktoré si nesú ešte z Lovca (recenzia tu), Koristi (recenzia tu) a Pasce (recenzia tu).
Napriek tomu to nevnímam negatívne, keďže má kniha pohltila už len vďaka zvedavosti, aký prípad čaká Sama tentokrát. 


„Bolo to ako jeho mantra - byť stále prekvapený z toho, že je ešte stále nažive."


Po tomto pomyselnom úvode príbeh naberá typické "dahlovské" kontúry.
Sam sa ponára do prípadu Nadje, pričom mu prichádza na pomoc nečakaná osoba. S jej pomocou sa snaží objasniť, kto je za Nadjinym únosom a kde sa nachádza, aby ju mohli zachrániť.
Ako vyšetrovanie postupuje, dej sa viac a viac zamotáva a Sam zisťuje, že nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdalo. Vtedy je už však neskoro a nie je isté, ako sa všetko skončí.
K tomu všetkému je ešte niekto zo Samocej blízkosti svojou minulosťou spojený s týmto prípadom, čo vedie k ďalším šokujúcim odhaleniam.
Práve toto osobné angažovanie hlavných postáv v jednotlivých vyšetrovaniach  sa mi na Dahlových knihách veľmi páči.


Arne Dahl neostal svojej povesti nič dlžný ani pri Slobode.
Opäť ukázal, aký je skvelý autor a aj pár vetami či slovami dokáže vyvolať požadovanú emóciu. Zároveň priniesol ďalší zaujímavý prípad, ktorý nakoniec skomplikoval viac, než by si človek na začiatku myslel.
Kniha sa čítala veľmi rýchlo a keď sa dostavil na pretras Nadjin únos, nevedela som sa od nej odtrhnúť. Autor sa postaral aj o napínavé momenty a celému príbehu dodáva akúsi atmosféru strachu ale i napätia zakomponovanie ruskej mafie.
Ja som aj tentoraz nadšená a teším sa na pokračovanie!


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.