Bez teba: Finále romantickej dilógie je tu! Ako skončí príbeh Niky a Dominika?

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Venupress

Ona po rokoch konečne verí, že má právo na lásku. Je zaľúbená a rozhodnutá urobiť čokoľvek, aby ho získala naspäť.
On po úraze hlavy stratil pamäť, nespoznáva ju a nemá chuť tráviť s ňou čas, pretože v jeho živote teraz nie je miesto na lásku.

Dominik je pripútaný na lôžko a odkázaný na pomoc druhých. Nepustí k sebe nikoho okrem rodiny. Čím viac sa Nika snaží priblížiť sa k nemu, tým viac ju odháňa. Navyše, Niku čaká ťažký rok v škole – čelí následkom toho, čo spôsobilo nešťastné video, ktoré vypustila jej bývalá kamarátka Sára, aby sa jej pomstila. Hľadá útechu u sestry, spriaznenej duše, pretože nemá nikoho iného. No čo ak zistí, že práve sestra by jej mohla ublížiť zo všetkých najviac? Aby na chvíľu zabudla na svoje problémy, púšťa sa do čoraz nebezpečnejších vecí, ktoré majú u sledovateľov na internete veľký úspech.

Nájde si Nika opäť cestu k Dominikovi? Poradí si so Sárinými intrigami? A prežije jej vzťah s Adelou nepríjemnú pravdu?

Prvá časť tejto dilógie Iba s tebou (recenzia tu) ma emočne vyžmýkala. Postavy som si veľmi obľúbila a všetko som prežívala spoločne s nimi. Po prečítaní som ostala v nemom úžase a musela som koniec rozdýchať.
V  novembri sa na pulty kníhkupectiev dostalo pokračovanie a zároveň finále s názvom Bez teba, v ktorom pokračuje príbeh Niky a Dominika. 


Rovnako, ako v predošlej časti, aj tu autorky vsadili na emócie. Perfektne vedeli vyvolať potrebné pocity a priblížiť tak čitateľovi to, čím si postavy vo svojom vnútri prechádzajú.
Najviac sa v tomto vybláznili na hlavných hrdinoch, čo je pochopiteľné.
Vedela som pochopiť Niku, ktorá nemala istotu, že sa veci vrátia do starých koľají, školský život sa jej rúcal, ale odmietala sa vzdať Dominika a ich spoločnej budúcnosti.
Zároveň som chápala aj Dominika, ktorý v sekunde prišiel o dôležité spomienky a musel tak v mnohom začínať odznova. Úplne som si vedela predstaviť, aké to je preňho frustrujúce, keďže všetky oči sa upierali naňho s očakávaním, že si zázrakom ihneď spomenie.
Boli to veľmi komplexné postavy. Zatiaľčo v Iba s tebou som ich spoznávala postupne, tu už svoj charakter naplno prejavili.
Preto ma veľmi potešili kapitoly z pohľadu Dominika, ktorého pohľad ma bavil o čosi viac než ten Nikin, keďže ľudská myseľ je veľmi zaujímavá a tá jeho si prechádzala zmenami.


„Každý dúfa, že problémy sa zázračne vyriešia. Nikto neráta s druhou možnosťou."


Napriek tomu, že Nika s Dominikom sami o sebe riešili veľký problém a to Dominikovu amnéziu, autorky Nike naložili na plecia oveľa väčší náklad.
Tentoraz upriamili pozornosť čitateľa na šikanu a domáce násilie. Niečo ukázali prostredníctvom Niky, niečím do deja prispeli aj vedľajšie postavy, ktoré tiež boli skvelé. Či už predstavovali kladnú alebo zápornú stranu, vykreslené boli veľmi vierohodne.
Páčilo sa mi poukázanie na to, do akého stavu sa môže človek dostať, ak sa jeho situácia nerieši. Môže sa stiahnuť do seba  a ticho čakať, kým všetko prehrmí. A toto ma viedlo k uvedomeniu si, akú nedôveru alebo nedostatok záujmu môžu prejavovať kompetentní v takýchto prípadoch a aké to má  následky na rozhodnutia obete násilia.
Zároveň pre mňa bolo poučné vcítiť sa do kože šikanovaného žiaka, ktorý taktiež nenachádza pomoc u autorít a kam sa takáto situácia môže vystupňovať.
Za tieto rozoberané témy autorky veľmi chválim. Je potrebné o nich hovoriť a najmä v tejto spoločnosti, kde sa pred podobnými problémami zatvárajú oči.


Štýl autoriek by som komentovala zbytočne. Postačí, ak poviem, že nenachádzam žiadne negatívum?
Od začiatku až po koniec bola kniha plná emócií, pekných i menej pekných momentov. Bola o predsudkoch a ich búraní. O nachádzaní sa. O odvahe, ale aj neistote a krivde. O bolesti. O láske . O bolestivej láske. O tej partnerskej, ale i rodičovskej či súrodeneckej. Bola o odpustení a pravde.
Tém v tejto knihe by sa našlo habadej. Všetky ale do seba úžasne zapadli a vytvorili krásny, no miestami i smutný príbeh hlavných postáv, ale aj tých vedľajších.
Ku koncu dej gradoval a posledných tridsať strán som bola ako na ihlách. Nemala som ani predstavu, ako sa to celé vyvinie a nevedela som si predstaviť, ako autorky ešte budú môcť zvrátiť dej.
Pomlčím o tom, či sa im to podarilo alebo nie, no udržiavali ma v poriadnom napätí.


Bez teba bola rovnako výborná kniha ako jej predošlá časť Iba s tebou. Odporúčam ich všetkým vekovým kategóriám. Každý si v tom nájde svoje a hlavne je to veľmi poučné čítanie. Či už v oblasti súrodeneckých vzťahov alebo tých medzi rodičmi a dieťaťom.
Za mňa to je jedna z najlepších sérií, aké som doteraz čítala.


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.