Vianočná koleda: Rozprávka pre malých i veľkých, ktorá podčiarkne význam Vianoc

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran ♥

Objavte čaro najobľúbenejšej vianočnej rozprávky na svete. Vianočnú koledu z pera Charlesa Dickensa prinášame po 180 rokoch v špeciálnom ilustrovanom prevedení Lisy Aisato. Vianočná koleda vyšla prvýkrát 19. decembra 1843. Náklad sa vypredal v priebehu niekoľkých dní a Londýnčania hodiny stáli v dlhých radoch, len aby si ju mohli vypočuť v podaní samotného Charlesa Dickensa.

Príbeh rozpráva o Ebenezerovi Scroogeovi, ktorý miluje peniaze a nenávidí Vianoce. Vždy sedáva sám vo svojom veľkom chladnom dome a zlostne pozoruje rozsvietené okná okolitých domov, kde si ľudia v teplom kruhu rodín pochutnávajú na vianočnej hostine. Scrooge sa uloží do postele, ale akosi nedokáže zaspať. Vtom ho navštívia traja duchovia a jeden po druhom ho berú na poučné cesty, ktoré by chamtivcovi mali otvoriť oči. Scrooge zistí, že nič nie je také, ako si dovtedy myslel. Prehodnotí svoj životný postoj alebo ostane naďalej plný zloby a nenávisti?

Vianočnú klasiku dopĺňajú snové ilustrácie umelkyne Lisy Aisato, ktoré z predvianočného čítania urobia nezabudnuteľný zážitok.

Vianoce sú už za nami a verím, že ste si ich užili. Vydavateľstvo Tatran nás minulú jeseň príjemne prekvapilo vydaním snáď najklasickejšieho vianočného príbehu, ktorý zároveň zabalilo do nového šatu vďaka krásnym ilustráciám.
Prepojili sa tak pokarhanie, ale i nádej, ktoré do deja vložil Charles Dickens, spolu s talentom, ktorý prejavila Lisa Aisato.

 

Väčšina z nás pozná príbeh o namrzenom, neprívetivom a lakomom Scroogeovi, ktorý pracoval aj počas Štedrého dňa a nedoprial nie len ľuďom okolo, ale ani sám sebe.
V priebehu noci ho preto navštívia štyria duchovia, ktorí sa mu budú snažiť zmeniť pohľad na seba, ale aj na Vianoce.
Knihu ocenia ako malí, tak aj veľkí. Deti v tom uvidia magický, možno trochu strašidelný príbeh, ktorý nás vystríha pred znevažovaním Vianoc. Starší v ňom budú badať neresti, ktoré dnešný svet ovládajú s ešte väčšou intenzitou ako kedysi a to lakomstvo, sebectvo a neľudskosť.
Vianočná koleda dokáže vyvolať čarovnú atmosféru hlavne počas Vianoc, hoci jej posolstvom by sme sa mali riadiť celý rok.

 

V tomto prípade je kniha obohatená o nádherné ilustrácie z dielne Lisy Aisato. S jej tvorbou som sa stretla už skôr a nemohla sa zvoliť lepšia ilustrátorka. Obrázky trefne zachytávajú pocity a emócie, ktoré dej vyvoláva, pomáhajú vytvoriť si ešte hlbší obraz o jednotlivých postavách, čím sa príbehu dodáva plasticita a naberá reálne kontúry.
Vianočná koleda je dielom, ktoré keď si niekto nájde pod vianočným stromčekom, určite neostane sklamaný.





Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.