V pokročilom štádiu: Kritická analýza dnešnej spoločnosti, ktorá si nekladie servítku pred ústa

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran

Nórska autorka Nina Lykke, známa pre ostrú a temnú satiru súčasnosti, nám ponúka neobyčajný román z lekárskeho prostredia. Hlavná hrdinka Elin je všeobecnou lekárkou. Má vyše päťdesiat a už má všetkého po krk. Čoraz častejšie stráca trpezlivosť s únavnými a príliš náročnými pacientmi. Jej manžela Aksela nezaujíma nič okrem lyžovania a behu. Práca, manželstvo aj život v kedysi príjemnej štvrti už pre ňu stratili svoje čaro. Elin sa nudí a svoju nespokojnosť otupuje čoraz väčším množstvom vína a nekonečnými seriálmi v televízii. Jedného dňa však na Facebooku natrafí na svoju lásku z mladosti Bjørna a víno razom vymení za neveru a novoobjavené napätie. V pokročilom štádiu je výborne napísaný humorný román, ktorý nemilosrdne obnažuje skutočné neduhy ľudstva.

Hneď prvé vety v knihe mi prezradili, s akou postavou budem mať česť. Elin totiž bola otupená svojou prácou, rozpadávajúcim sa manželstvom, vzťahom k svojmu milencovi, ale aj postojom k sebe samej.
Pri čítaní som musela byť pozorná, keďže chvíľu som čítala o prítomnosti, v ktorej Elin bola lekárkou a vyšetrovala pacientov s rôznymi diagnózami a o chvíľu už spomínala na to, ako spolunažívala s manželom a ako sa vlastne dostala k nevere. 


Súčasnú časť knihy venovala najmä pacientom, ktorí predstavovali pestrofarebnú škálu osobností. Od otecka s dcérou, ktorú staval na piedestál a pritom si neuvedomil, že jej to škodí až po ľudí mysliacich na samovraždu, ktorí na prvý pohľad mali všetko, no aj tak nevedeli, ako v živote ďalej.
Práve cez tieto postavy autorka nastavila spoločnosti zrkadlo. Obrovské a čisté zrkadlo, ktoré každého ukáže v pravom svetle. Autorka dokázala veľmi umne poukázať na chyby ľudí, pričom ich podsúvala postupne a boli zahalené jemným závojom, takže som sa musela viackrát zamyslieť, čo danou situáciou chcela povedať.
K tomu však boli podané aj humorne, dokonca až sarkasticky, čo dodalo textu sviežosť.


,,Ale tak funguje túžba. Jestvuje iba tam, kde čosi chýba a človeku sa za tým cnie. Akonáhle je objekt túžby na dosah, človek po ňom prestane túžiť. Je to fyzikálny zákon, podobne ako gravitácia, je jednoducho nemožné túžiť po niečom, čo už človek má."

 
Pomedzi súčasné udalosti sa vmiešala často aj retrospektíva. Prostredníctvom nej Elin postupne odkrývala tajomstvá z jej života a to primárne tie, ktoré sa odohrali za posledný rok.
Rozoberala manželský život a jeho úskalia. Do hĺbky skúmala aj svoju rolu v tomto manželstve a to, akou monotónnou časťou jej života sa tento zväzok stal.
Páčilo sa mi, akou reálnou ju autorka spravila. Elin sa nehrala na uznávanú doktorku, nežila si na vysokej nohe a holdovala vínu a seriálom viac než by mala.
Bola veľmi autentickou postavou. O druhých premýšľala veľmi kriticky, no mnoho z týchto názorov si nechala pre seba. Zároveň pochybovala v značnej miere i o sebe, čím vlastne len potvrdila, že v živote stratila smer.


Na prvý pohľad sa to nemusí zdať, ale v skutočnosti je V pokročilom štádiu veľmi komplexným románom. Je síce pozliepaný z rôznych osudov rôznorodých ľudí a zo životných skúseností samotnej Elin, ale o to viac vytvára jednotný celok v závere, keď sa čitateľ zamyslí, o čom to vlastne bolo.
Tento román nie je pre každého. Nie je dynamický a nemá ani pestrú dejovú zložku, za to však kladie obrovský dôraz na detaily. Plusom tiež je, že sa v ňom vyskytujú rôzne typy ľudí, čo ho robí zaujímavým a taktiež sa človek s mnohými myšlienkami Elin stotožní.
Skôr by som ho však odporučila tým, ktorí sa radi nechajú autorom prefackať, pretože presne to vás od Niny Lykke čaká.


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.