Nasleduj ma: Román pre ženy, v ktorom sa počas cesty k láske poukazuje na globálne problémy.

Za knihu ďakujem autorkám ♥

Bohatý podnikateľ Jason poverí svojho brata nájsť niekoho, kto by mu spravoval siete vo virtuálnom svete, zatiaľ čo on sa plne sústredí na zlepšenie toho skutočného.

Naopak, Lucia z virtuálnej reality uteká, aby zvládala aspoň skutočný svet. Počas úniku naprieč Talianskom jej pomaly dochádzajú financie, a ak niečo nevymyslí, bude sa musieť popasovať s návratom domov. Práve tam sa všetko jej trápenie začalo. Preto, keď si vypočuje cudzí rozhovor o práci snov, nezaváha ani na sekundu. Jasonov brat sa nemieni prehŕňať tisíckami životopisov, a keď mu príde do rany šikovná fotografka Lucia, rozhodne sa šetriť čas aj nervy. Aspoň tie svoje.

Jason mal len jedinú podmienku. Aby túto lukratívnu pozíciu získal muž. Keď sa stretáva s Luciou, šľahá okolo seba blesky a robí všetko preto, aby ju čím skôr poslal tam, odkiaľ prišla. Ona sa však nevzdáva. Je ochotná strpieť aj náladového šéfa a s veľkým sebazaprením opäť vstúpiť do víru sociálnych sietí, len aby si túto prácu udržala.

Najspontánnejšie veci predsa bývajú tie najlepšie a zmena plánov nakoniec prinesie do života Jasona a Lucie nový vietor. Pôjde však o hurikán ničiaci všetko, čoho sa dotkne, alebo o čerstvý vánok, ktorý vyčistí cestu novej úrode?

Mená Baja Dolce a Michaela Zamari sú v slovenskej literatúre známym pojmom, o ktorom ste minimálne počuli, ak ste ich teda rovno nečítali. Ich tvorba sa u čitateliek naprieč Slovenskom a Českom teší veľkej obľube, a preto si fanúšičky ich tvorby po každej novinke pýtajú ďalšiu knihu. Tentoraz sa však dočkali prekvapenia, keďže autorky sa rozhodli spojiť sily a napísať spoločné dielo, do ktorého dala každá z nich kúsok seba.


Na začiatku recenzie by som nadviazala na anotáciu, v ktorej sa spomína bohatý podnikateľ a obyčajné dievča, ktoré sa snaží ujsť pred svojou minulosťou, ktorá na ňu doma čaká. Ak ste si práve pomysleli, že to bude tým pádom len ďalšia odrhovačka, kde sa majetný, pohľadný, nedostupný a láskou ranený muž nečakane zaľúbi do normálneho, v mnohom neistého a krásneho dievčaťa, nie ste ďaleko od pravdy. Ale zase ani nie tak blízko k nej.
Áno, Jason bol boháč, ale peniaze nemíňal na zábavky. Vnímal ich ako prostriedok, prostredníctvom ktorého môže pomôcť iným, menej šťastným ľuďom. Vôbec nepredstavoval typického alfa samca, ktorý chce všetkým, čo má, zapôsobiť na objekt svojho záujmu.
Taktiež sa snažil vysporiadať so slávou a ranou z minulosti, ktoré mu k dôverčivosti práve nepomohli.
Potom ale stretol Lucku a všetko sa začalo meniť.


A menili sa najmä destinácie.
Lucka s Jasonom cestovali naprieč Áziou a ukázali, akou vášnivou cestovateľkou jedna z autoriek je.
Miška Zamari je veľmi scestovaná osôbka, čo často využíva vo svojich knihách. Teraz tomu, samozrejme, nebolo inak a s pomocou Baji a hlavných postáv ma povodila po najrôznejších pamiatkach.
Musím sa priznať, že nie som geografický nadšenec, ale nové miesta spoznávam veľmi rada, takže mne sa týmto premiestňovaním z jednej zaujímavej lokality do druhej vlastne ulahodilo a viem si predstaviť, akí nadšení by boli pri čítaní tí, ktorí rovnako holdujú cestovaniu.
Cestovanie je v tejto knihe veľkým plusom aj preto, že sa vďaka nemu dej posúval, bol dynamický, stále priniesol niečo nové a aj som sa niečo priučila. 

 

„Človek môže navštíviť nespočetne veľa miest na zemi, ale až keď stretne niekoho výnimočného, začne objavovať nový svet."


Baja Dolce, ako sa vyjadrila v rozhovore pre Emefka (nájdete ho tu), do tejto knihy vložila najmä skúsenosti so šikanou. Pretavila ju aj do kyberšikany, ktorá sa dnes vyskytuje minimálne v rovnakej intenzite ako tá klasická. Poukázala na to, aký veľký vplyv to môže mať na obeť a na jej psychický stav, ktorý sa nemusí zlepšiť ani po niekoľkých rokoch a čo všetko sú ľudia ochotní spraviť, len aby zapadli.
Zároveň sa v knihe tiež rozoberala téma sebalásky, ktorá je dnes, vo svete pseudodokonalosti, taká dôležitá.
Polytematickosť sa však ukázala aj v momentoch, keď Jason upozornil na mnohé problémy dnešnej spoločnosti. Zlé správanie ľudí voči Zemi, k sebe navzájom a hladovanie.
Kniha má určite čo ponúknuť aj po náučnej stránke, keďže okrem zaujímavých cestovateľských lokácií predostiera aj závažné globálne pomery.


Samozrejme, že v knihe nechýbala ani láska, ktorá však prišla pomaličky a nenápadne. Cesta k nej priniesla mnohé úsmevné momenty, ale aj smutné. Nič to však nemení na tom, že Baja a Miška neostali svojej povesti autoriek ženských románov nič dlžné.
Oceňujem slovné doťahovanie medzi postavami a iskrenie, ktoré tam od začiatku bolo. Mám rada, keď sa postavy takto navzájom oťukávajú, pretože z toho cítiť vášeň, ale dokáže to aj pobaviť.
Celý dej sa niesol v duchu čakania na ten správny moment, a že všetko má svoje opodstatnenie. Lucka s Jasonom hľadali svoje pravé vnútorné ja a pritom sa našli navzájom, hoci to nečakali. Autorky chceli poukázať aj na silu náhody, ktorá je ale dielom osudu a ak sa niečo stať má, nevyhneme sa tomu, pričom tiež hlásali posolstvo o tom, ako si treba vedieť vychutnať momenty bez mobilu v rukách a nosom na displeji. Dievčatá, amen! Takúto osvetu dnešná generácia potrebuje.


Nasleduj ma bola kniha plná kontrastov. Ukázala dobré stránky sociálnych sietí a koľko dobrého sa dá vďaka nim vykonať, ale aj tie zlé, keď sa človek stane ich otrokom. Porovnala tiež životy chudobných a bohatých a verte alebo nie, smútok nikoho neobchádza. A o počte tém, ktorým sa venuje, som sa zmienila už vyššie, ale naozaj knihe dodávajú iný rozmer.
Kniha totiž ponúka triezvy pohľad na dnešný svet, ktorý mnohí tak veľmi potrebujeme.


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.